Circulariteit

Nu natuurlijke grondstoffen steeds schaarser worden, werken kennisinstellingen, industrie en overheden actief aan innovatieve oplossingen om materiaalstromen te optimaliseren, zodat er niets verloren gaat. Immers, als we de haven op een duurzame manier klimaatneutraal willen maken tegen 2050, zullen we rest-, afval- en energiestromen en CO2 als een grondstof moeten beschouwen die we kunnen besparen, hergebruiken en recycleren.

Grondstoffentransitie

North Sea Port speelt een actieve rol in die zoektocht naar innovatieve circulaire oplossingen. We brengen de partners in en rond onze haven op een slimme manier samen: enerzijds om de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden over de landsgrenzen heen te stimuleren, anderzijds om de uitwisseling van rest-, afval-, energiestromen en (bij)producten te faciliteren

Materialen zoals schroot en papier worden vanzelfsprekend gerecycleerd. Daarnaast gaat er al warmte en CO2 van de productie van meststoffen naar de verwarming van glastuinbouw, of heet water van de papierfabriek naar de autofabrikant, via een pijpleiding die in de winter zelfs het fietspad erboven ijsvrij houdt. Als West-Europese haven zijn we daarnaast uitstekend gelegen en ruimschoots uitgerust om ook afvalstromen uit de regio en ver daarbuiten te ontvangen en verwerken.

Circulaire hub

Circulaire projecten zijn een verrijking voor onze haven. Om zulke ambitieuze en diverse projecten blijvend aan te trekken, ontwikkelen we tegen 2050 een clusterruimte van 150 hectare voor minstens 10 circulaire activiteiten. Elke cluster ontwikkelt zich rond een of meerdere waardeketens. Hun innovatieve technologieën of processen zullen de duurzame groei stimuleren van onze zeven speerpuntsectoren: chemie, staal, bouwmaterialen, energie, automotive, voeding en (vee)voeder, en logistiek met toegevoegde waarde.