Energie

Waterstof

De overgang van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen is onherroepelijk ingezet om van North Sea Port een CO2-neutrale haven te maken tegen 2050. In die transitie zal waterstof een belangrijke rol spelen, en de vraag van bedrijven in het havengebied naar groene waterstof zal dan ook toenemen. Door de productie en import van waterstof te combineren, heeft North Sea Port het potentieel om van de grootste waterstofhub van de Benelux naar de grootste van Europa te evolueren.

Carbon Capture Utilisation and Storage

North Sea Port wordt tegen 2050 een CO2-neutrale haven. Aangezien een aantal industrieën in ons havengebied inherent CO2 produceren, investeren we 50 miljoen euro in infrastructuur voor de afvang, de opslag en het hergebruik van koolstof, ofwel Carbon Capture Utilisation and Storage (CCUS). Concreet investeren we onder meer in infrastructuur voor het transport van vloeibare CO2, in het opslaan van CO2 onder de zeebodem, en in het omzetten van CO2 in nieuwe grondstoffen.

Elektrificatie

North Sea Port ontwikkelt zich volop als energiehaven. Door middel van waterstof, CCUS, warmte-uitwisseling en elektrificatie ondersteunen we de bedrijven in het havengebied om hun klimaatdoelstellingen te behalen. De vele zonne- en windmolenparken in de haven en op zee voorzien hen van groene energie, onder meer voor de productie van groene waterstof.