Nieuwe Sluis Terneuzen

De Nieuwe Sluis in Terneuzen maakt North Sea Port nog aantrekkelijker als Europese Tophaven. Als een van de grootste sluizen ter wereld, versterkt het de maritieme toegang tot Terneuzen en Gent in het havengebied. De Nieuwe Sluis is ontworpen voor grote zeeschepen op maat van het Panamakanaal. En met de Nieuwe Sluis beschikt de haven voortaan over een tweede zeesluis. De sluis zorgt voor meer capaciteit waardoor er meer binnenvaartschepen tegelijk geschut kunnen worden. De Nieuwe Sluis stuwt de haven vooruit en maakt North Sea Port nog aantrekkelijker voor bedrijven en investeerders.

Eén van de grootste sluizen ter wereld

De Nieuwe Sluis in Terneuzen is één van de grootste sluizen ter wereld, vergelijkbaar met de sluizen in Antwerpen (België), Panama en IJmuiden (Nederland).

Afmetingen

  • 427 meter lang
  • 55 meter breed
  • 16,44 meter diep


Geschikt voor Post-Panamax schepen 

  • 366 meter lang 

Dat is ruim 100 meter langer dan de schepen die vandaag door de Westsluis kunnen 

  • 49 meter breed 

Een derde breder 

  • 14,5 meter diep 

Wanneer ook het Kanaal Gent-Terneuzen is verdiept 

Centraal gelegen op Europese transportcorridors

De Nieuwe Sluis is een van de drie sluizen van het sluizencomplex ‘Noordzeesluizen’ in Terneuzen. Deze sluizen in het havengebied van North Sea Port geven zeeschepen vanop de Noordzee, via de Westerschelde, toegang tot het Kanaal Gent-Terneuzen. De Noordzeesluizen bestaan uit de grotere Nieuwe Sluis voor zeeschepen, de Oostsluis voor binnenvaart en de Westsluis voor zeeschepen. 

Met de Noordzeesluizen ligt North Sea Port op de belangrijkste vaarroutes voor zeeschepen wereldwijd. North Sea Port is met het sluizencomplex bovendien centraal gelegen op twee Europese vervoerscorridors, de Noordzee-Rijn-Middellandse Zee en de Noordzee-Baltische Zee. Dit verzekert dat goederen snel en efficiënt per spoor, weg en binnenvaart kunnen geleverd worden op hun eindbestemming. 

Geografische kaart Europa

Tweede, grotere zeesluis garandeert bevoorrading bedrijven

Met de Nieuwe Sluis beschikt North Sea Port niet enkel over een tweede zeesluis maar ook over een grotere, waarlangs grotere zeeschepen vanop de Noordzee richting Terneuzen en Gent kunnen varen.

  • Schepen kunnen tot 100 meter langer zijn
  • Tot 366 meter

  • En een derde breder 
  • Tot 49 meter

En dat is een hele troef daar deze grotere schepen – de zogenaamde Neo-panamaxschepen - de afgelopen twintig jaar steeds belangrijker zijn geworden voor de internationale handel en zeevaartroutes.

Met deze tweede zeesluis, gelegen naast de Westsluis voor zeevaart, kan North Sea Port bovendien een permanente toegang voor zeevaart garanderen naar het havengebied achter de sluis. Zo is er een alternatief beschikbaar tijdens bijvoorbeeld onderhoud van een zeesluis en blijft de bevoorrading van de bedrijven steeds verzekerd. Daarnaast kan deze grotere sluis ingezet worden om de waterdiepte van het Kanaal Gent-Terneuzen op peil te houden. Dit biedt de bedrijven meer zekerheid voor het op- en afvaren met grotere zeeschepen.

Over de Nieuwe Sluis
Dit is groots. Een topper in de wereld. Makkelijk te vergelijken met de laatst gebouwde sluizen in het Panamakanaal. Peter Van Parys - COO North Sea Port

Toekomstige Seine-Schelde-verbinding

De Noordzeesluizen, waaronder de Nieuwe Sluis, zijn als toegangspoort naar Terneuzen en Gent een cruciale schakel in de toekomstige Seine-Schelde-verbinding. Door de uitbouw van deze Europese binnenvaartverbinding tussen het Seine- en het Scheldebekken zullen in de toekomst grotere binnenvaartschepen vanuit North Sea Port nog verder in Frankrijk kunnen varen. Tot zelfs in Parijs, dat als agglomeratie al snel 10 miljoen inwoners telt.

Inzetten op grotere schepen op het Kanaal Gent-Terneuzen

Het havenbedrijf North Sea Port alsook de bedrijven die van de Nieuwe Sluis en de grotere zeeschepen gebruikmaken, of zullen maken, alluderen graag op deze samenwerking. Om nu samen verdere stappen te zetten om het belang en het nut ervan in de praktijk om te zetten: binnen enkele jaren grotere schepen van aan de Nieuwe Sluis tot in Terneuzen en Gent laten varen. De eerste stappen daartoe zijn reeds genomen.

In de weken voor en na de opening van de Nieuwe Sluis vinden er al testvaarten plaats met schepen tot 37 meter breed. De partners van de nautische keten, zoals verkeersbegeleiders, loodsen en sleepdiensten, krijgen zo al doende de werking van de Nieuwe Sluis ‘in de vingers’. Aansluitend zijn er voor 2025 proefvaarten met bredere schepen van 38;5 meter.

Eerst varen tot in Terneuzen en nadien tot in Gent

North Sea Port maakt er geen geheim van dat het heel graag, snel, een dieper kanaal ziet met een diepgang voor schepen van 14,5 meter, tot bij de massagoedhaven in Terneuzen. Dat is zo’n twee kilometer voorbij de sluis en technisch haalbaar om op korte termijn te verdiepen. Dan dienen zeeschepen niet langer op de Westerschelde te lichteren om door de Nieuwe Sluis te kunnen maar kan dat veiliger en goedkoper aan deze haven gebeuren.

Het havenbedrijf kijkt er ook naar uit om binnen een drietal jaar met 43 meter brede schepen van aan de Nieuwe Sluis tot aan het Kluizendok en het Rodenhuizedok in Gent te varen. Voor zo’n schip dat droge of vloeibare bulk vervoert, loopt dat op tot enkele honderdduizenden euro kostenbesparing.

Maak kennis met de Nieuwe Sluis

Binnenvaart sneller door het sluizencomplex

North Sea Port is een cruciale hub voor binnenvaart in Europa en heeft directe waterverbindingen in alle windrichtingen. Handig voor binnenvaartschepen die vanuit Gent en Terneuzen naar de Westerschelde en verder naar Nederland en Duitsland willen varen of omgekeerd tot 32 kilometer landinwaarts (tot in Gent dus), of naar Noord-Frankrijk. 

De Nieuwe Sluis vergroot de capaciteit van de Noordzeesluizen in Terneuzen, waar de Westsluis en de Oostsluis voor de binnenvaart deel vanuit maken. Hierdoor kunnen meer binnenvaartschepen tegelijk geschut worden wat de wachttijd voor binnenvaartschepen aanzienlijk vermindert. Een enorme troef dus om het transport via de binnenvaart meer zekerheid te bieden en te laten toenemen.

Nu al gaat ruim 60% van het vervoer tussen de haven en het achterland via de binnenvaart.

Een imposant bouwproject

De opdrachtgever voor de bouw voor de Nieuwe Sluis is de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC). De Nieuwe Sluis is gebouwd door aannemerscombinatie Sassevaart, een samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische bedrijven BAM Infra, Stadsbader Contractors, DEME, Van Laere NV en Equans. 

  • 7 jaar

    Bouwperiode
  • 300.000 m3

    Beton gestort
  • 9,5 miljoen m3

    Grond gebaggerd
  • 154 olympische zwembaden

    385 miljoen liter water gaat er in de sluis
  • 5 voetbalvelden

    Aan oppervlakte