Infrastructuur

Essentieel voor de verdere ontwikkeling van onze haven en haar bedrijven is de investering in betrouwbare infrastructuur. In samenwerking met bedrijven en infrastructuurbeheerders gaan we op zoek naar oplossingen voor eventuele zwakke schakels in de logistieke keten. Enkele van die werkzaamheden zijn momenteel al in volle gang.

Nieuwe Sluis Terneuzen

Eind 2024 zal de Nieuwe Sluis in Terneuzen in werking treden. De Nieuwe Sluis wordt 427 meter lang en 55 meter breed, waardoor - na ook de nodige aanpassingen aan het Kanaal Gent-Terneuzen - postpanamaxschepen tot 366 meter lang, 49 meter breed en 14,5 meter diep zullen kunnen laden en lossen achter de sluis in Terneuzen of kunnen doorvaren naar het Rodenhuizedok in Gent. Zo kunnen we de wachttijden voor zee- en binnenvaart in onze haven, op maat van de drukker wordende scheepvaart en groter wordende schepen, zoveel mogelijk vermijden.

Rail Ghent-Terneuzen

Om een duurzaam alternatief te kunnen bieden voor wegvervoer, moeten we kunnen vertrouwen op een sterk grensoverschrijdend spoornetwerk. Uit vooronderzoek, gefinancierd door de Europese Unie, kwamen drie mogelijke spoorontwikkelingen naar voren: een spoor tussen Axel (Nederland) en Zelzate (België), één ten oosten van de Sluiskilbrug, en één ten noorden van het Kluizendok. In samenwerking met ProRail en Infrabel, en in samenspraak met de omgeving, zullen we die plannen de komende tijd verder verkennen en uitwerken.

R4 West en Oost

Ook het verkeer op de ringweg rond Gent wordt veiliger, vlotter en efficiënter dankzij investeringen in weg- en fietsinfrastructuur. Naast 25 kilometer aan fietsinfrastructuur, 8 fietsbruggen en 15 fietsonderdoorgangen, komen er ook spoorinfrastructuur, geluidsschermen en groen. De R4 West zorgt voor een vlotte verbinding tussen de E34, de E40 en de E17. De R4 Oost garandeert een goede bereikbaarheid van de havenbedrijven.

Project Seine-Schelde

Om ervoor te zorgen dat schepen tot 4.500 ton vlot via de binnenvaart naar Parijs kunnen varen, slaan North Sea Port en Frankrijk de handen in elkaar in het project Seine-Schelde. Tegen 2030 zal de binnenvaartverbinding tussen Gent en Deûlémont aan de Franse grens open zijn. Daarna opent Frankrijk de weg naar Parijs via Rijsel, Cambrai en Compiègne. Zo wordt North Sea Port een ware voorhaven aan de Seine van de regio rond Parijs.

Nieuwe Meulestedebrug

Helemaal in het zuiden van het havengebied, aan de rand van het stadscentrum van Gent, wordt momenteel de Meulestedebrug vernieuwd. De brug vormt een van de weinige verbindingen tussen beide oevers van het Kanaal Gent-Terneuzen. Concreet wordt de brug bijna drie keer zo breed, met 20 meter doorvaarbreedte en vijf rijstroken. De drie noordelijke en twee zuidelijke rijstroken zorgen ervoor dat het verkeer altijd in beide richtingen kan blijven rijden, ook tijdens onderhoudswerken. Fietsers en voetgangers kunnen op de Meulestedekaai onder de brug door. Het einde van de werken is voorzien in 2025.