Elektrificatie

North Sea Port ontwikkelt zich volop als energiehaven. Door middel van waterstof, CCUS, warmte-uitwisseling en elektrificatie ondersteunen we de bedrijven in het havengebied om hun klimaatdoelstellingen te behalen. De vele zonne- en windmolenparken in de haven en op zee voorzien hen van groene energie, onder meer voor de productie van groene waterstof.

Windenergie

We zijn dé Europese haven met een volwaardige industrie voor energieprojecten op zee: op de Noordzee staan nu al vijftig windparken die mede door bedrijven in North Sea Port worden gebouwd en onderhouden. In het havengebied staat ook een honderdtal windmolens. Allemaal samen genereren die jaarlijks 280 megawatt aan windenergie, waarmee je maar liefst 180.000 huishoudens van stroom kan voorzien.

Zonne-energie

Ook de zonnepanelen in het havengebied genereren jaarlijks 110 megawatt aan zonne-energie, waarmee je nog eens 28.000 huishoudens van stroom kan voorzien. Bovendien wekken heel wat bedrijven hun eigen zonne-energie op met de zonnepanelen op hun daken.

Tal van toepassingen

Om zoveel mogelijk hernieuwbare energie op het net te kunnen zetten, werken we verder aan de aanlanding van windenergie op zee en aan de uitbreiding van het hoogspanningsnetwerk (380 kV). Daarbij helpen we Zeeuwse bedrijven om de beperkingen van netcongestie op te vangen. Elektrificatie maakt immers bijvoorbeeld scheepvaart met walstroom mogelijk, waarbij schepen elektriciteit kunnen afnemen aan walstroomkasten en zo hun dieselmotoren niet moeten laten draaien om over elektriciteit te beschikken.

Smart Delta Resources

Ook buiten de grenzen van het havengebied vervult North Sea Port, in samenwerking met Smart Delta Resources, een voortrekkersrol in de industriële energietransitie. Verschillende bedrijven en overheden in de Schelde-Deltaregio bundelen de krachten om, aan de hand van onder meer groene stroom voor industriële processen, hun uitstoot van broeikasgassen naar nul te herleiden tegen 2050.