Nieuws

North Sea Port werkt samen met Nederlandse zeehavens aan een landelijk cybersecurity platform 

Gepubliceerd op wo 11 dec 2024
Om cyberdreigingen het hoofd te bieden hebben de Nederlandse zeehavens, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid samen een aanpak ontwikkeld: de ‘Cyber Strategie Nederlandse Zeehavens’. 

De digitale dreiging voor havens neemt elke dag toe. Digitale aanvallen zijn een groeiend risico voor nautische en logistieke processen in Nederlandse zeehavens. Om de havens digitaal weerbaarder te maken, werken de Nederlandse zeehavens verenigd in de Branche Organisatie Zeehavens (BOZ), het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid aan een gezamenlijke en landelijke aanpak. Deze samenwerking is op dinsdag 10 december door alle partijen ondertekend. 

Gezamenlijke en landelijke aanpak 

Cyberincidenten hebben impact op de hele logistieke keten door de nauwe onderlinge verbondenheid van de verschillende partijen. Om hier beter tegen bestand te zijn, gaan de havenbeheerders van Groningen Seaports, North Sea Port, Port of Rotterdam, Port of Moerdijk en Port of Amsterdam samen met bedrijven in hun gebied het havenecosysteem digitaal weerbaarder maken. 


Peter Van Parys, COO van North Sea Port: “Cybercriminaliteit kent geen grenzen. Deze aanpakken en de weerbaarheid vergroten, doe je best gezamenlijk. Dit laat ons toe de nautische keten sterker te maken en de veiligheid in de havens te vergroten.” 


Vanuit deze aanpak wordt de Stichting FERM, die al sinds 2021 actief is voor de havens van Rotterdam en Moerdijk, omgevormd tot een landelijk cybersecurity platform voor de Nederlandse zeehavens verenigd in de BOZ. Hiervoor worden de activiteiten van FERM uitgebreid en uitgebouwd naar de andere Nederlandse zeehavens. FERM wil het bewustzijn bij bedrijven over cyberrisico’s verhogen en de samenwerking op dat vlak bevorderen. Onder meer door het uitwisselen van dreigingsinformatie, het delen van kennis en het voorzien in de noodzakelijke trainingen voor bedrijven in het havengebied. 

Over de Nederlandse Branche Organisatie Zeehavens 

Zeehavens zijn van essentieel belang voor Nederland en Europa. De Nederlandse zeehavens met de verbonden logistieke netwerken maken wereldwijde handel mogelijk. Ze zijn vestigingsplaats voor bedrijven in de industrie- en energieclusters en bieden werkgelegenheid en een bijdrage aan de welvaart. De Branche Organisatie Zeehavens (BOZ) verenigt de 5 zeehavens van nationaal belang; Groningen Seaports, North Sea Port, Port of Rotterdam, Port of Moerdijk en Port of Amsterdam. BOZ richt zich op thema’s die de individuele zeehavens overstijgen. BOZ behartigt de belangen van de aangesloten havens en bevordert kennisuitwisseling en netwerken tussen zeehavenorganisaties.