Nieuws

Infrabel en North Sea Port investeren in ringspoor en fietstunnel in Gent

Gepubliceerd op do 17 okt 2024
De Belgische spoorbeheerder Infrabel en North Sea Port zitten in de laatste rechte lijn van de aanleg van het zogenaamde “ringspoor”, een cruciale spoorwerf aan het Kluizendok in Gent. Tegelijk investeert North Sea Port ook in veilige fietsinfrastructuur.

Deze spoorinfrastructuur is een ontbrekende schakel in een van dé groeipolen in het havengebied. Wanneer alles tegen het jaareinde klaar is, zullen bedrijven hun goederentreinen veiliger, sneller en kostenefficiënter kunnen inzetten. 

Economische troef voor goederenspoorvervoer 

Op de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen ligt het belangrijke Kluizendok met in zijn schaduw de sporenbundel “Zandeken”. Dit is een veelgebruikte vertrek- en aankomstbundel voor goederentreinen en is uiterst belangrijk voor bedrijven rond het dok die logistiek rekenen op het spoor. Dit deel van de haven is een economische groeipool waar heel wat bedrijven gretig investeren. De investering in het ringspoor zorgt voor een betere toegang tot het spoor voor de aanwezige bedrijven. Het gemeenschappelijk project van Infrabel en North Sea Port verbindt de noordelijke- en zuidelijke kaaisporen van het dok. Dit is een troef voor de bedrijven die op het spoor zijn aangesloten. 

Het ringspoor zorgt ervoor dat goederentreinen die van het vormingsstation Gent-Zeehaven komen rechtstreeks en getrokken (met een locomotief vooraan) kunnen doorrijden naar de terminals aan het Kluizendok. Dat is veiliger, sneller en bespaart kosten. 

Zonder de nieuwe spoorverbinding moeten treinen die nu naar de zuidelijke kaaisporen van het dok willen een omslachtige en tijdrovende procedure uitvoeren in sporenbundel Zandeken. Een goederentrein die door een locomotief wordt binnengetrokken, moet vervolgens in omgekeerde richting de bundel weer buitenrijden in een zogenaamde “opduwbeweging”. Wat dus oorspronkelijk de voorkant van de trein was, wordt dan de achterkant en de treinbestuurder duwt de wagons naar de klant. De goederentrein wordt dan aan lage snelheid (10 km/u) via een omleiding van meer dan 3 km tot bij het betrokken bedrijf geduwd. Dit is een tijdrovende activiteit die belangrijke spoorcapaciteit opslorpt. Door die ontbrekende schakel tegen het einde van dit jaar weg te werken, worden operaties dubbel zo snel en veiliger uitgevoerd. 

Negen nieuwe wissels en anderhalve kilometer spoor 

Vorig jaar startten de werken aan het ringspoor. North Sea Port bereidde de ondergrond voor (draineren en stabiliseringswerken) waarop de nieuwe spoorverbinding zou gebouwd worden. Aansluitend begon Infrabel met de aanleg van de sporen. De spoorinfrastructuurbeheerder plaatst 9 nieuwe wissels en anderhalve kilometer sporen. In totaal gaat het om een investering van 7 miljoen (North Sea Port 4,7 miljoen, Infrabel 2,3 miljoen). Tegen het einde van het jaar moeten de spoorwerken klaar zijn en is de cirkel letterlijk rond.
Maar daar stopt het niet. De volgende jaren wordt het ringspoor en de rest van bundel Zandeken uitgerust met een moderne seininrichting (verkeerssturing). 

Kluizendok in Gent: investeren waar het loont 

Midden vorig jaar investeerde Infrabel al 2,5 miljoen in de uitbreiding van bundel Zandeken. De bestaande spoorinfrastructuur werd verdubbeld van vier naar acht sporen. De nieuwe sporen zijn ook langer dan 750 meter zodat lange goederentreinen kunnen ontvangen worden. Deze treinen zijn de toekomst want ze drukken de kostprijs van het goederentransport. Bundel Zandeken kan nog uitgebreid worden met 7 extra sporen, indien nodig. North Sea Port en Infrabel hebben daarvoor de nodige ruimte voorzien. Tegelijk werden alle sporen, aan de zuidelijke kant van de bundel, uitgerust met een moderne seininrichting en acht automatisch bediende wissels. 

North Sea Port investeert in fietstunnel en fietssnelweg 

In samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen heeft North Sea Port een gedeelte van het lokale fietsnetwerk in het Kluizendok verder aangelegd. Om zachte weggebruikers de mogelijkheid te bieden veilig de sporen te kruisen, bouwt het havenbedrijf een fietstunnel onder de spoorlijn. Hierdoor is het Kluizendok vanuit alle richtingen bereikbaar voor fietsers. 

Toekomstplannen 

Om het spoor nog aantrekkelijker te maken en om nog meer goederen per spoor te vervoeren zal - als onderdeel van het Rail Ghent Terneuzen project - in de toekomst vanuit bundel Zandeken ook een rechtstreekse verbinding richting Nederland aangelegd worden. Zo kunnen dan ladingen van Nederlandse bedrijven gecombineerd worden met ladingen van bedrijven aan het Kluizendok. Dat maakt het spoorvervoer ook toegankelijker voor bedrijven met kleinere ladingvolumes.