Nieuws

Zeven hectare nieuw bos nabij het Gentse deel van North Sea Port

Gepubliceerd op ma 5 feb 2024
Aan de rand van het Gentse deel van het havengebied van North Sea Port wordt de natuur met 7 hectare bos uitgebreid. Op zondag 4 februari plantten bewoners 2.500 bomen.

In februari en maart gaan er 10.000 bomen en struiken de grond in op verschillende percelen in Mendonk, een deelgemeente van Gent aan de oostelijke rand van het havengebied. Hiermee ontstaat er een nieuw bos met een totale oppervlakte van 6,9 hectare. Verenigingen en inwoners staken nu al de handen uit de mouwen, samen met de VLM (Vlaamse Landmaatschappij), de Stad Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen en Natuurpunt Gent. Het doel is een zo groot mogelijk aaneengesloten loofbos te creëren.

Goed voor klimaat en mens

Via landinrichting komt er in de nabijheid van de haven op termijn 62 hectare natuur bij, waarvan 29 hectare bos. Deze percelen zijn allemaal bestemd als natuurgebied. De keuze om maximaal in te zetten op bos is een vertaling van het beleid van de Vlaamse Regering om tegen 2030 10.000 hectare bijkomend bos aan te planten. Meer bos is goed voor het klimaat en de mens. Bossen leggen grote hoeveelheden koolstof vast, ze zorgen voor biodiversiteit, luchtzuivering, waterberging en erosiebestrijding.

Deze 7 hectare nieuw bos is het begin van een nieuw natuurgebied van maar liefst 62 hectare nabij het havengebied.

Er wordt gekozen voor inheemse soorten voor een ‘droog’ bos, zoals zomereik, wintereik, gewone esdoorn, beuk en ruwe berk. Daarnaast is ook een zone voorzien om een ‘nat’ bos aan te planten, met zwarte els, haagbeuk en zomereik. Aan de randen van het bos komen er diverse soorten struiken. Extra wandelverbindingen zullen het natuurgebied toegankelijk maken voor het publiek.

“Vlaanderen is nog altijd een van de bosarmste regio’s in Europa. Gelukkig zijn we deze legislatuur de tanker aan het keren, en komt er nu al enkele jaren netto bos bij. Dat is ongezien en historisch. Die inspanningen moeten we blijven volhouden, zeker hier in de kanaalzone waar we met de plantactie een groter aaneengesloten bos en groene long willen creëren”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Samenwerking

Om gronden te bebossen, moet de VLM die eerst in eigendom hebben. De aankopen verlopen via de grondenbank Gentse Kanaalzone en Moervaartvallei in een systeem van minnelijke aankoop en ruil. De VLM staat in voor de bosaanplant. Deze plantactie is een initiatief van de VLM, de Stad Gent, Natuurpunt Gent en het projectbureau Moervaartvallei (Provincie Oost-Vlaanderen, North Sea Port, Stad Gent en Sint-Niklaas en gemeente Wachtebeke, Moerbeke, Lochristi en Stekene). Na de aanleg zal de VLM het bos overdragen aan de Stad Gent die het toekomstig beheer op zich neemt.

Carina Van Cauter, gouverneur Oost-Vlaanderen: “Vandaag steken we de handen uit de mouwen voor de Moervaartvallei. Deze boomplantactie is een onderdeel van het landinrichtingsplan, een gedragen consensus tussen economie, landbouw en natuur over hoe we de Moervaartvallei willen inrichten, met aandacht voor de toekomstmogelijkheden van de haven.”

“Ik ben blij dat er ook in het noordoosten van Gent een toegankelijke groene long gerealiseerd wordt, nabij onze haven. De Moervaartvallei wordt dankzij een goeie samenwerking met onze partners steeds meer een grote oase van groen, waar iedereen kan gaan verpozen over de stadsgrenzen heen. Met deze nieuwe aanplanting zitten we in Gent al aan 101 hectare extra bos binnen onze stadsgrenzen sinds 2019,” aldus Astrid De Bruycker, schepen Stad Gent.

Meer info over het landinrichtingsproject vind je op de website van de VLM.

Beelden: VLM (Vlaamse Landmaatschappij)