Koning Willem-Alexander en Koning Filip openen Nieuwe Sluis in Terneuzen
De gezamenlijke opening onderstreept het grensoverstijgende belang van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Met de Nieuwe Sluis in Terneuzen komt er een tweede, grotere zeesluis in ons havengebied North Sea Port bij. Die zorgt voor een betere toegang en een snellere doorstroming voor scheepvaart vanaf de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen en verder. De komst van de Nieuwe Sluis zorgt voor nieuwe economische activiteiten in zowel de Zeeuws-Vlaamse als de Vlaamse regio en een betere benutting van het economische potentieel van de Kanaalzone in beide regio's. De capaciteit van de Noordzeesluizen neemt toe: er kunnen meer schepen tegelijk door de drie sluizen, waardoor de wachttijd voor zeevaart en binnenvaartschepen afneemt.
Koningen gaan in gesprek
Koning Willem-Alexander en Koning Filip verrichten samen vanaf de Z9, een elektrisch schip, de officiële openingshandeling. Aansluitend gaan zij op het schip in gesprek met vertegenwoordigers van bedrijven die gebruikmaken van de Noordzeesluizen in Terneuzen.
Daarna verplaatsen de koningen zich naar het sluisplateau van de Nieuwe Sluis. Ze krijgen daar toelichting over de bouw en de werking van de Nieuwe Sluis.
In het bediengebouw van de Nieuwe Sluis gaan de koningen in gesprek met vertegenwoordigers van de omwonenden, vrijwilligers van het Portaal van Vlaanderen (het informatiecentrum over het havengebied) en medewerkers van het aannemersconsortium dat de Nieuwe Sluis bouwt.
Samenwerking Nederland en Vlaanderen
De Nieuwe Sluis is gebouwd in opdracht van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC), een samenwerkingsverband van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken. De bouw van de Nieuwe Sluis ging van start in 2017 binnen het bestaande sluizencomplex in Terneuzen, in het havengebied van North Sea Port. De Middensluis, sinds 1910 in gebruik, maakte plaats voor de Nieuwe Sluis. In 2023 passeerden 56.000 schepen dit sluizencomplex. Naar verwachting groeit dit aantal tot 96.000 in 2040. Behalve dat schepen het complex passeren, is het sluizencomplex een belangrijke ontsluitingsroute voor wegverkeer en maakt de Nieuwe Sluis onderdeel uit van de primaire waterkering.