Vlaamse en Nederlandse overheden ondertekenen strategische nota voor grensoverschrijdende samenwerking in North Sea Port District
Op dinsdag 1 april ondertekenden de partijen een strategische nota die de intentie uitspreekt voor een langdurige samenwerking. De regeringen van Vlaanderen en Nederland deden dat op de zevende editie van de Vlaams-Nederlandse Top in Gent. De aandeelhouders van North Sea Port – verzameld in de BGTS North Sea Port District – hadden in de avond een feestelijk moment om deze mijlpaal te vieren - met name de gemeenten Vlissingen, Borsele en Terneuzen, de provincie Zeeland, de stad Gent, de gemeenten Evergem en Zelzate, en de provincie Oost-Vlaanderen.
Ontwikkeling haven en directe omgeving bevorderen
Deze strategische nota wil de bestaande samenwerking tussen deze partijen formaliseren en structureren in een daadkrachtige, op uitvoering gerichte organisatie. Dit zal de efficiënte ontwikkeling van de haven en de directe omgeving bevorderen. De uitdagingen en kansen in het North Sea Port District stoppen niet bij de landsgrens. Door gezamenlijke inzet en een integrale aanpak willen de betrokken partijen het gebied ontwikkelen tot een duurzame, leefbare en toekomstbestendige economische groeiregio van Europees belang.
Matthias Diependaele, Minister-President van de Vlaamse Regering:
"Deze strategische nota is een belangrijke stap in de grensoverstijgende samenwerking en zal bijdragen aan een duurzame en leefbare toekomst voor het North Sea Port District."
Sophie Hermans, Nederlands Minister van Klimaat en Groene Groei:
Nederland en Vlaanderen werken samen om het North Sea Port District – van Vlissingen tot Gent – sterker, duurzamer en beter bereikbaar te maken. Met deze projecten verbeteren we de economie, het vervoer en het milieu in dit belangrijke havengebied.
De belangrijke punten uit de strategische nota zijn:
- Grensoverstijgende samenwerking: Voor een duurzame toekomst van het grensoverstijgende havengebied moet het gebied in zijn geheel bekeken worden, los van de grens.
- Langjarige samenwerking: De betrokken partijen hebben afgesproken om langjarig en geïntegreerd samen te werken aan de verdere ontwikkeling van het NSPD, met een focus op thematische sleutelprojecten die worden voorgesteld in een uitvoeringsagenda.
- Uitvoeringsagenda: Een rollende agenda met grensoverstijgende sleutelprojecten die de gebiedsontwikkeling van het NSPD zullen ondersteunen. Deze agenda is opgebouwd rond drie themas:
- Ruimte voor energie en economie
- Bereikbaarheid en wonen
- Klimaatrobuust watersysteem
Jo-Annes de Bat, gedeputeerde Provincie Zeeland en voorzitter BGTS:
"Inwoners en ondernemers in het North Sea Port District hebben goed aangegeven waar hun wensen zitten. Het is een prachtig gebied, waar ondernemers ruimte hebben en inwoners graag wonen. Daar houdt het niet mee op, want er zijn ook vragen over overlast, er zijn wensen voor meer ruimte voor economie, meer mensen zoeken er een woning en ook op cultureel gebied wil men graag ontwikkelingen zien. Met deze uitvoeringsagenda maken we concreet werk van een antwoord op deze vragen
Prioritaire sleutelprojecten
De sleutelprojecten vormen de kern van de grensoverschrijdende samenwerking en richten zich op verbeteringen voor inwoners, bedrijven en de leefomgeving.
Binnen zeven prioritaire sleutelprojecten zal grensoverstijgend aan de slag worden gegaan met de woonopgave en gekeken worden naar een efficiënte aanpak van de verschillende facetten van de huisvestingsproblematiek die aan beide zijden van de grens speelt. Ook wordt er gewerkt aan de bereikbaarheid binnen het grensoverstijgend havengebied voor zowel bedrijven als inwoners en werknemers. De mogelijkheden voor een snelle busverbinding tussen Gent en Terneuzen/Goes worden verkend en er zal ook gewerkt worden aan het vervoer per spoor. Voor de gemeente Zelzate, waar heel wat infrastructurele ontwikkelingen samen komen, zal gezamenlijk gekeken worden hoe de verschillende werven op elkaar afgestemd kunnen worden zodat de leefbaarheid van Zelzate maximaal gewaarborgd blijft.
Jo Brouns, Vlaams Minister van Omgeving: We zetten vanuit het Vlaams Omgevingsbeleid mee de schouders onder deze strategie voor het NSPD. Zo zullen we dit jaar nog het planningsproces opstarten voor de optimalisatie van de ontsluiting in en rond Zelzate. Dit moet de verkeersafwikkeling en de multimodale verbinding naar Nederland optimaliseren. Met een gebiedswerking zullen we de verdere ontwikkeling van de acties van NSPD faciliteren.
Een vijfde prioritair sleutelproject gaat aan de slag met de waterproblematiek. Voldoende (zoet)water is van vitaal belang voor zowel drinkwater, landbouw, industrie als scheepvaart.
In het kader van de noodzakelijke energietransitie zal bovendien worden ingezet op de realisatie van een grensoverstijgend waterstofnetwerk.
Met het laatste, zevende, sleutelproject kijken de partners naar ruimte voor energie en economie in de haven. North Sea Port vormt het economische hart van het district. De haven speelt een sleutelrol in de energietransitie, multimodaliteit en de aanlanding van windenergie op zee. Tegelijk is er ruimte nodig om deze ontwikkelingen mogelijk te maken en de Europese toppositie van de haven te behouden. De samenwerkende partijen zullen gezamenlijk de ruimtelijke impact van deze vraagstukken in kaart brengen en integrale oplossingen ontwikkelen.
Maarten Den Dekker, Chief Sustainability and Digital Officer North Sea Port: Deze agenda markeert een volgende stap in de unieke grensoverstijgende samenwerking in onze Nederlands-Vlaamse havenregio. We bouwen, samen met onze acht aandeelhouders en de nationale overheden van Vlaanderen en Nederland, aan een zeehaven van Europees belang. North Sea Port blijft zich inzetten voor een sterke, nationaal en regionaal verankerde, haveneconomie die bijdraagt aan een leefbare omgeving. Onze gezamenlijke aanpak van de grote ruimtelijke opgaven in het grensgebied is een krachtig voorbeeld van Europese samenwerking.
Start Uitvoeringsbureau NSPD
De ondertekening van de strategische nota is een mijlpaal in de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland en onderstreept het belang van een gezamenlijke aanpak voor een duurzame toekomst van het North Sea Port District. Er wordt een Uitvoeringsbureau NSPD opgericht waarin alle betrokken partijen samenwerken om de sleutelprojecten te realiseren. Met deze gezamenlijke aanpak zetten Vlaanderen en Nederland een belangrijke stap naar een duurzame toekomst voor het North Sea Port District.
Over North Sea Port District
Het District, met als ruggengraat het havengebied van North Sea Port, strekt zich uit over steden en kanaaldorpen, natuur- en landbouwgebieden heen, van Gent, Evergem, Zelzate en Terneuzen, tot aan de andere zijde van de Westerschelde, waar Vlissingen en Borsele gelegen zijn. Het District is een economische groeiregio met een sterke internationale zeehaven en een belangrijke industriële cluster.