North Sea Port: grensoverschrijdende samenwerking in en rond de haven in actie
Minister Sofie Hermans en de Nederlandse delegatie ontmoetten hun Vlaamse collega’s, onder wie minister-president Matthias Diependaele, in de Boekentoren in Gent. In deze zevende editie van de regeringstop bespraken beide landen hun bilaterale samenwerking, waarbij North Sea Port als succesvol model werd aangehaald.
Sinds de fusie op 1 januari 2018 vormen de Zeeuwse havens (Vlissingen en Terneuzen) en de haven van Gent samen North Sea Port. Als eengemaakte Nederlands-Vlaamse haven werken we over de grens heen aan de economische, infrastructurele en duurzame ontwikkelingen van de grensregio. Voor de komende jaren staat er daarvan een aantal hoog op de agenda.
Optimalisatie Kanaal Gent-Terneuzen
Op 11 oktober vorig jaar werd de Nieuwe Sluis in Terneuzen officieel geopend door de koningen van Nederland en België. Deze nieuwe toegangspoort vergemakkelijkt de doorgang voor grotere zeeschepen en de binnenvaart. In een volgende stap – na de nodige testvaarten – dient het kanaal geoptimaliseerd te worden opdat grotere, bredere zeeschepen hier voluit gebruik van kunnen maken. We maken er geen geheim van dat we heel graag, snel, een dieper kanaal zien met een diepgang voor schepen van 14,5 meter, tot bij de massagoedhaven in Terneuzen. Dat is zo’n twee kilometer voorbij de sluis en technisch haalbaar om op korte termijn te verdiepen. Dit is niet alleen veiliger, maar ook kostenbesparend doordat lichteren op de Westerschelde niet langer nodig is. Het havenbedrijf kijkt er ook naar uit om in een volgende stap met 43 meter brede schepen van aan de Nieuwe Sluis tot aan het Kluizendok en het Rodenhuizedok in Gent te kunnen varen. Deze brede schepen brengen voor de bedrijven heel wat logistieke voordelen met zich mee.
“Vlaanderen en Nederland bespreken de komende jaren in de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie hoe ze de nautische toegankelijkheid van het kanaal Gent Terneuzen kunnen verbeteren voor grotere schepen, zodat de mogelijkheden voor de scheepvaart - gecreëerd door de sluis - maximaal benut worden.’ Slotverklaring Vlaams-Nederlandse Top, 1 april 2025, Gent
Pijpleidingen voor waterstof
Om de energietransitie in het havengebied te versnellen, wordt fors geïnvesteerd in infrastructuur. Gasunie en Fluxys werken aan nationale waterstofnetwerken in Nederland en België. In North Sea Port worden deze netwerken op de grens met elkaar verbonden, waardoor een van de eerste grensoverschrijdende waterstofnetten met open toegang in Europa ontstaat. Dit project onderstreept de gezamenlijke inzet voor duurzame energievoorziening en industriële innovatie.
Ruimtelijke ontwikkeling in Zelzate: Rail Ghent-Terneuzen, R4 en Zelzatetunnel
Zelzate is een strategisch knooppunt voor de verbinding van Vlaanderen met Nederland. Hier komen belangrijke infrastructuurprojecten samen, zoals wegen, spoorwegen, pijpleidingen en waterwegen. Een geïntegreerde aanpak is noodzakelijk om de leefbaarheid te verbeteren en de ruimtelijke ontwikkelingen optimaal op elkaar af te stemmen.
Drie grote projecten staan centraal:
- Rail Ghent-Terneuzen: De uitbreiding van de spoorlijn langs de John Kennedylaan in Gent richting de Axelse Vlakte in Nederland. De benodigde budgetten zijn toegekend, met prioriteit voor goederenvervoer, maar ook personenvervoer wordt onderzocht.
- Ringweg R4: De Tractaactweg in Nederland is heraangelegd. Beide R4’s ten zuiden van E34 worden momenteel heraangelegd. De R4-Oost in Zelzate is de verbinding tussen de Tractaatweg en het knooppunt E34 en R4-Oost. Voor een vlotte en veilige verkeerssituatie in Zelzate en de haven is ook een heraanleg van dit stuk R4-Oost in Zelzate essentieel.
- Nieuwe Zelzatetunnel: De huidige tunnel, ruim 60 jaar oud, vertoont gebreken. Een diepere tunnel is cruciaal voor zowel de scheepvaart op het Kanaal Gent-Terneuzen als voor het wegtransport tussen Vlaanderen en Nederland, en tussen onze haven en Port of Antwerp-Bruges.
Sterker en autonomer Europa
De verdere economische en infrastructurele ontwikkeling van het grensoverschrijdende havengebied is essentieel voor het behoud en de groei van onze bedrijven, het aantrekken van investeringen en het behalen van klimaatdoelstellingen. In een veranderende geopolitieke context draagt North Sea Port bij aan een sterker en autonomer Europa.
Als tweede grensoverschrijdende havenfusie in Europa – na Kopenhagen en Malmö – zetten wij een standaard voor internationale samenwerking. North Sea Port biedt een inspirerend model voor bilaterale samenwerking en blijft samen met de Nederlandse en Vlaamse regering bouwen aan de toekomst.
Together Smarter is immers onze baseline